Lege Kerken bestemming

Wordt op onze vakantiereizen geen vervallen kerkje in een even vervallen en verlaten pittoresk gehucht overgeslagen, eenmaal terug in Nederland en onze pseudo devote belangstelling is volledig verdampt.
Met als gevolg dat er zo’n 800 Godshuizen vermoedelijk nog niet door God, maar wel door zijn schapen zijn verlaten. Die hebben wel wat beters te doen op zondag.
Omdat geloofsgemeenschappen vaak eeuwen krom hebben gelegen om de noodzakelijke fondsen bij elkaar te sprokkelen om het godshuis te bouwen dan wel in het zweet huns aanschijns hun hele leven aan het godshuis hebben meegebouwd, is afbreken ervan vloeken in de kerk.

pittoresk kerkje Frankrijk

In Veldhoven is het merendeel van de kerken aldus gesloten en alleen nog open voor begrafenis ceremonies en dergelijke en dus is een andere bestemming noodzakelijk om ze niet zo vervallen te laten worden als in een willekeurig pittoresk dorpje in Frankrijk.
Het parochiebestuur wilde de kerken eerst verhuren en toen weer verkopen maar

uiteindelijk voor astronomische bedragen verhuren. Daarbij dient aangetekend te worden dat de eventuele nieuwe huurder v.w.b. de activiteiten wel de oorspronkelijke doelstelling van de kerk moet respecteren en volgen. Vandaar dat in de voormalige Sint Maartenskerk een bootcamp is gevestigd.

De andere kerken staan dus nog leeg en ik als intelligente exotische vogel heb natuurlijk nagedacht over mogelijke toepassingen om leegstand te voorkomen en het maatschappelijk doel te dienen.

Kijkend naar de moderne zegeningen van onze tijd zou een dienst als Spotify er een erg stemmige streaming locatie van kunnen maken van waaruit nummers als Stairway to heaven, Knockin’on heavens doors, My sweet Lord e.d. een toepasselijke spirituele laag krijgen, zeker als de formidabele akoestiek wordt bijgemengd.

Ook een multifunctioneel nachtcentrum is denkbaar met besloten nachtclubs in de zijbeuken, casino’s achter de kansel en haast uitgerangeerde artiesten die hun laatste hoogtepunt bereiken op het podium in het middenschip. Ook een incidentele kogel door de kerk door rivaliserende criminele bendes moet kunnen.

Spiritueel is natuurlijk veel te verwachten van de yoga gemeenschap en de alternatieve geneeswijzen uit het oosten. De akoestiek doet wonderen voor de mantra’s en tantra’s uit de yoga hoek en de genezers vinden een uitstekende voedingsbodem voor hun schimmelige paddenstoel zalf- of drank ingrediënten in de vochtig donkere gewelven permanent verstoken van zonlicht.  Ook de handopleggers, iris-lezers en andere vage  kwakzalvers op gebied van geestelijke welbevinden zullen worden geïnspireerd door de pure geesten van weleer.

Enkele gemeentes hebben gemeend de plaatselijke grootgrutter of Kruidvatfiliaal zich in de kerk te moeten laten vestigen, wel met de belofte alleen hemelse producten te verkopen. Hoewel het licht door de monumentale glas-in-lood ramen erg sfeervol over de kiloknaller-kip strijkt, blijkt men toch gemengde gevoelens te hebben over deze bestemming.

Een proef met een Media Markt vestiging in Staphorst  is op een fiasco uitgelopen, voornamelijk omdat men daar geen idee had waar smartphones voor dienden en men de aangeboden TV’s wel erg groot en plat vond om vertrouwen in te hebben (woar heb-ie de beeldbuis geloaten dan?).
Ook de sluitingstijden (of liever het volledig ontbreken daarvan) bleek niet in goede aarde te vallen bij de bevolking.

In Spanje is men nog verder gegaan en heeft men een moskee in een verlaten kerk gebouwd, een vondst op het gebied van isolatie en hergebruik.

In Zutphen heeft men de plaatselijke bibliotheek in de voormalige kerk gevestigd met als gevolg dat het lidmaatschapsgeld is verdrievoudigd vanwege de extreem toegenomen energiekosten.

Gezien de hoogte van de kerken zouden klimwanden een goed alternatief bieden en kan men in de kerken tot grote hoogte komen.

Je zou er ook een muziektempel van kunnen maken met een repertoire van “Dank U voor deze nieuwe morgen” via “God only knows” tot “De vlieger” van Andre Hazes (God hebbe zijn ziel).
Als dan door het spelen van de muziek het dak er niet alleen spreekwoordelijk af vliegt kan de, dan ook van boven opengestelde kerk, dienst doen om volkstuintjes te herbergen.

Tenslotte, gezien de expansiedrift van ASML zouden er ook prachtige appartementen gebouwd kunnen worden voor de expats, geld speelt geen rol, of als distributiecentrum c.q. opslagruimte voor productiegoederen alhoewel dit laatste niet zal kunnen voorkomen dat het Maxima Medisch Centrum afgebroken zal moeten worden voor de noodzakelijke uitbreiding van ASML.

Ik hoop het Parochiebestuur voldoende alternatieven voorgeschoteld te hebben om tot een evenwichtig besluit te komen voor de toekomstige bestemming van de Veldhovense kerken.

 

 

 

244 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag