Afschaffen Dirigentbelasting van tafel.

In een eerder artikel konden wij nog triomfantelijk melden dat de dirigentbelasting zou worden afgeschaft maar nu moeten we toch tot onze spijt aankondigen dat dit besluit wordt teruggedraaid.

Aanleiding hiervoor is de zojuist bekend geworden definitieve beslissing van zowel de IJslandse Ange Magnus Metstockdottir als de Engelse topdirigente Watt-Ann Herrie om niet naar Veldhoven te komen.

Hierdoor zag premier Rutte zich gedwongen op het kabinetsbesluit terug te komen aangezien hij de mogelijk komst van beide dirigenten naar Nederland als sterkste argument had gebruikt voor het afschaffen van de dirigentbelasting.
Nu dit definitief niet doorgaat zal het kabinet andere mogelijkheden moeten zoeken om het vestigingsklimaat voor top-dirigenten in met name het achtergestelde Brabant te verbeteren.

Het vrijgekomen geld gaat dus niet naar meer trompettisten op straat of meer handen aan het vaandel en ook de docenten op de basisscholen voor Muzikale Vorming krijgen er geen cent bij.
In de plannen zal het geld besteedt gaan worden aan het verder uitbouwen van schimmige belastingroutes en postbus sub-fanfare organisaties waar de grote dirigenten van deze aarde hun moeizaam bijeen gedirigeerde geld kunnen wegsluizen of stallen.

Wat dit betekent voor de lokale middenklasse fanfare of harmonie moge duidelijk zijn.
Op de langere termijn zullen bijdrages aan Carnaval en serenades bij jubilea en herdenkingen door de Veldhovense muzikale genootschappen tot het verleden behoren.

Processies en openbare optredens zullen slechts met een drie-mans/-vrouws /-genderneutraal bezetting kunnen worden uitgevoerd onder leiding van een locale dirigent, die wat dit betreft gelukkig volop werkeloos thuis zullen zitten.

Het is het gure muzikale klimaat als tegenhanger van de globale opwarming waar Rutte voor heeft gewaarschuwd en dat nu tot zijn en onze ontzetting waarheid gaat worden.

Onze laatste hoop is gevestigd op kunstmatige intelligentie. Een robot dirigent op het verhoginkje  met de subtiele bewegingen en timing van de grote buitenlandse dirigenten daar in geprogrammeerd.
De muzikanten zullen wel snel moeten leren want stoppen en vanaf de maat weer beginnen waar het fout ging is er niet bij.

De volgende stap zou natuurlijk zijn het vervangen van alle muzikanten door robots met in-geprogrammeerde virtuositeit en uithoudingsvermogen.

Dit orkest van de toekomst zal merkwaardige overeenkomst vertonen met de nog niet zolang geleden afgeschafte CD-speler gecombineerd met een marionettentheater.

De volgende eeuw zal worden geteisterd door KleinKunsternaarsKrapte en MechaMuziekMuk zonder weerga, als naast de dirigentbelasting ook nog de TheaterToelage en de Schildersubsidie zal zijn afgeschaft.

Het is te hopen dat tegen die tijd de CO2 uitstoot ongekende hoogten heeft bereikt en de planeet voor altijd stil zal vallen.

 

 

 

177 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag